fredag 18 oktober 2013

Anders Borg har talat

Anders Borg vid talarstolen
Snabbprataren och retorikern Anders Borg, vår finansminister, har inledningstalat under behandlingen av proposition 1 och 2. Inte lätt att hänga med vid tangenterna, men här är ett mycket kort referat:

Sverige är ett stabilare land idag än 2006. Det har tillkommit 200 000 tusen jobb i den privata sektorn och vi har den lägsta andelen av befolkningen som står utanför arbetskraften i hela EU. Konkurrenskraften har ökat och vi satsar mest av alla EU-länder på forskning.  Vi har fört en politik för fler i arbete och en politik för färre i utanförskap.

Men konkurrensen hårdnar för gamla välfärdsstater som Sverige och vi har en ökande och åldrande befolkning. Antingen bemöter man detta med högre skatter eller så satsar man på fler jobb, men då måste också samhället vara byggt för arbete. Det måste löna sig att arbeta, vi måste rusta människor för arbete och konkurrenskraften måste stärkas.

Det är tack vare tillväxt som vi kunnat trygga välfärden.  Det är idag fler som jobbar inom vård, skola och omsorg än 2006 och satsningarna på välfärden har ökat med 30 miljarder. Vi har de minsta inkomstskillnaderna av alla jämförbara länder och minst andel av befolkningen som lever under svåra materiella förhållanden i EU. Vi har värnat sammanhållningen under krisen.  
Vi står inför ett vägval 2014. Oppositionen vill höja skatten på jobben och bygga ut bidragssystemen.  Då försvinner jobben. Släpper man lös utbyggnaden av bidragssystemen vet vi vad som händer - det äter upp skolan och jobben.


Vi ska ta ansvar för finanserna, göra det mer lönsamt att arbeta och skapa fler vägar in på arbetsmarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar